Skip to main content

”Și când, într-o toamnă cu tâmplele ninse…”

Oprim o clipă din timp, onor domniei Sale,

profesor GHEORGHE TROIE,

Om și Dascăl, Fiu al neamului și al Școlii Romănești, deopotrivă, pentru… felul simplu și firesc de a fi fost printre și pentru copii, pentru iubirea și răbdarea puse în slujba misiunii sale, pentru puterea de a ne fi păstorit, ca director, cu răbdare, înțelegere, spirit pacifist și… umanitate!

Ne-am exprimat recunoștința pentru acestea-toate, într-o după-amiază de joi, 24 septembrie 2020, într-un Consiliu Profesoral, transformat în… lecții de viață, în dezvăluiri, cu emoție, a sentimentelor adunate într-o viață de dascăl, mărturisiri ale oamenilor școlii, despre ceea ce, domnul director a lăsat în mintea și sufletul fiecăruia, despre amprenta… omeniei pe care, pașii dumnealui au lăsat-o în viețile noastre și ale elevilor săi. Ca timp subiectiv, a fost cel mai scurt Consiliu, din care ne-am desprins cu greu, încercînd să prelungim starea aceea specială de emoție și recunoștință!

Domnul Dinicu Braghina, de la Radio România, a surprins, într-un dialog cu câțiva colegi, crâmpeie din simțirea și aprecierea de care, domnul nostru director, s-a bucurat! Stă mărturie înregistrarea de mai jos.

Într-un firesc sens al Universului, anotimpurile vieții noastre vin și pleacă, relevând, fiecare, bucuria vieții, a cunoașterii și autocunoașterii. Suntem suma experiențelor și emoțiilor trăite, punând accentul, în fiecare etapă, pe… ”joc, iubire și înțelepciune…”

Asumându-vă reușitele și nereușitele, bucuria și tristețea, prezențele dragi și absențele dureroase, dragul de școală și dorul ce vă va cuprinde, ați ajuns la etapa, atât de sugestiv descrisă de marele poet, Lucian Blaga, ”Iubirea și jocul meu, e înțelepciunea!”. O nouă binecuvântare, o nouă oportunitate de apropiere de ființa spirituală din noi…Să o trăiți cu bucurie și recunoștință, alături de cei dragi, cu sănătate, pace și prosperitate!

La mulți ani frumoși și fericiți, dragă domnule director!

Asigurându-vă de respectul și prețuirea noastră, mărturisind că…ne veți lipsi, VĂ MULȚUMIM!

Colectivul Școlii ”Nicolae Bălcescu”, Oradea

Cu bucuria de a fi așternut aceste rănduri, din a mea și a noastră simțire,

Adriana Gherman

Interviu – audio