
Şcoală în sărbătoare
Centenarul Marii Uniri
Săptămana aceasta Scoala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” a îmbracat straie de sărbătoare, elevi şi dascăli deopotrivă îmbrăţişând frumuseţea nemuritoarea iilor străbune, scoase din lăzile de zestre şi purtate cu drag şi mândrie. De la mic la mare ,de la tinereţe până la cei cu tâmplele cărunte, toţi au sărbătorit Centenarul Marii Uniri. Holurile şcolii au răsunat de cântece patriotice , cu versuri care străbat timpul, dar şi sufletul, şi care îndeamnă la trezirea conştiinţei de neam şi a spiritului românesc.
Marţi, 27 noiembrie, elevii şcolii, îndrumaţi de inimoşi dascăli, au prezentat în faţa a peste 200 de colegi şi profesori, serbarea „Centenarul Marii Uniri”. În deschidere, domnul profesor Emil Prodan a evocat cu sensibilitate grandiosul moment al Unirii, cea mai sublină pagină a istoriei româneşti.
Dragostea de patrie, dorul de plaiul străbun, vitejia strămoşilor, au fost regasite în versurile poeţilor din a căror poezie au recitat elevii claselor a VII- a D şi a V-a B, conduşi de doamnele profesoare Alina Deliman, Gabriela Furtoş şi Ileana Creţiu.
„Un cântec istoric” a răsunat din piepturile elevilor clasei a-II-a B, pregătiţi de către doamna învăţătoare Stela Tăut şi acompaniaţi la chitară de doamna învăţătoare Adriana Tiugea, iar Sofia Tomuţa, din clasa a-II-a A, îndrumată de doamna învăţătoare Andaluza Raţ a făcut un apel tuturor „Veniţi români din lumea-ntreagă”…
Preocupată de tradiţile populare, avându-le ca mentor pe mama, bunica şi străbunica, eleva Fliţe Bianca din clasa a VII-a C şi-a cusut manual costumul popular, ilustrând modele tradiţionale învăţate în familie. L-a prezentat colegilor de şcoală în aplauzele de admiraţie ale acestora.
„Hai mai bine în unire să trăim şi să ne avem ca fraţii…” a fost îndemnul la care ne-au chemat elevii trupei „Caţavencii”, conduşu de doamna profesoară Monica Bogdan, prin sceneta „Hai să dăm mână cu mână”, ilustrând cu măiestrie şi har timpurile începutului de secol XX.
Diana Ani, elevă din clasa a-VIII-a C, frumoasă, sensibilă, talentată ne-a umplut de o puternică emoţie cu piesa ,,Mama noastră”, în acordul căreia fluturau zeci de steguleţe.
Ataşamentul faţă de patrie este întreţinut de glasul pământului care refuză să tacă şi tot cheamă, şi cheamă, la o trezire din apatia spirituală. Corul de elevi al şcolii, condus de bagheta maestrului de ceremonii profesor Alina Zaha, a încheiat momentul artistic cu o suită de cântece patriotice, lansând totodată invitaţia de a cânta împreună Imnul Centenarului sau „Marea Unire nu se uită niciodată”.
La sfârșitul spectacolului omagial, pentru a marca peste timp bucuria întregiI comunități, elevii clasei a II-a B, conduși de doamna invatatoare Stela Tăut, au plantat în curtea scolii BRADUL CENTENARULUI. La rădăcina acestuia a fost îngropată o „capsulă a timpului , în care se aflau declarații de unire, semnate de elevi și dascăli si parafata de domnul director Gheorghe Troie.
Am scris o filă de istorie fiindcă aceste declarații, peste ani, vor deveni documente. Nu vom uita nici noi, cu siguranţă, aceste momente unice, ci le vom păstra vii în sufletele noastre.
Alina Deliman