
Școala Altfel, o provocare
,,Școala altfel” este un program al cărui scop este să contribuie la dezvoltarea competenței de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul elevilor. Provocarea este ca această săptămână să cuprindă activități diverse care să corespundă interesului elevilor, dar să fie, în același timp, educative oferindu-le posibilitatea de a învăța și de a se dezvolta.
Astfel, elevii clasei a VII-a A, despovărați de griji și de teme, au avut parte, între 21-25 octombrie 2019, de o perioadă relaxantă și plină de satisfacții în care au descoperit și s-au descoperit.
Activitățile au fost diverse pentru a satisface dorințele sau nevoile copiilor. La atelierele de lucru au fost realizate afișe cu tema Combaterea violenței. Talentul și posibilitățile creative ale elevilor au fost dezvăluite, printr-o activitate pe grupe, în cadrul căreia au dramatizat fabule alături de colegii lor din clasa a VII-a C, iar buna dispoziție a fost la ea acasă. O altă provocare a fost și concursul Convinge-mă să citesc cartea pe care ai citit-o și tu! Bineînțeles, toți au fost câștigători, dar cei care s-au remarcat, prin emoticoane zâmbitoare, au fost răsplătiți cu aplauze și cărți.
Activitatea desfășurată în parteneriat cu BNR a purtat elevii prin lumea banilor, consolidându-le educația financiară. Vizita la Muzeul Militar și participarea la festivitățile de Ziua Armatei, alături de domnii profesori Prodan Emil și Popa Ionel, au fost un bun prilej de a redescoperi evenimente ale istoriei și de a-și dezvolta spiritul civic. La Muzeul Orașului Oradea, prin vizitarea expoziției interactive Leonardo da Vinci, elevii au avut ocazia să cunoască, prin intermediul jocului, măşinăriile acestui inventator genial.
Având în vedere dictonul Mens sana in corpore sano, împreună cu elevii clasei a VII-a C și d-na profesoara Iulia Radu, au fost organizate meciuri de fotbal pentru băieți și handbal- fete, dar s-au practicat și alte jocuri sportive precum baschet sau badminton. Competitorii au fost fairplay și au câștigat voia bună și pofta de sănătate.
Evaluarea Săptămânii Altfel s-a realizat atât frontal, cât și printr-un joc didactic- un careu de cuvinte, printr-o aplicație la tabla smart. Elevii au fost provocați să scrie pe un bilețel un adjectiv prin care să caracterizeze activitățile desfășurate în perioada propusă.
Adjective precum: DISTRACTIVE, DIVERSE, SUPER, RELAXANTE, PLĂCUTE, AMUZANTE, MINUNATE, FRUMOASE, INTERESANTE s-au regăsit pe lista de cuvinte.
O asemenea evaluare din partea elevilor dovedește interesul și utilitatea desfășurării programului Școala Altfel- Să știi mai multe, să fii mai bun!, chiar dacă acesta constituie, mai ales pentru cadrele didactice, o provocare la creativitate.
prof. Adriana Matiu