ROBOTICĂ PRIN EXPERIMENTE
La cea mai recentă ediție a Fondului Științescu, o inițiativă a Fundației Comunitare Oradea, având ca scop încurajarea, susținerea și finanțarea proiectelor educaționale încadrate în domeniul STEM / STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics), Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu din Oradea a câștigat o finanțare pentru proiectul denumit Învățarea fizicii și roboticii prin experimente.
Prin acest proiect, cadrele didactice care predau fizică și informatică la Școala Gimnazială Nicolae Bălcescu Oradea doresc să le dezvolte elevilor dragostea pentru științe, să le insufle spiritul activ-participativ, să le dezvolte abilitățile și potențialul tehnic, să-i ajute să înțeleagă științele, chiar și pe cei mai puțin interesați.
Este cunoscut faptul că elevii sunt atrași de tehnologie, încă de la o vârstă relativ mică, fapt dovedit de abilitatea aproape nativă de a utiliza telefonul, calculatorul sau alte dispozitive. Totuși, în mod paradoxal, interesul elevilor pentru științe este relativ scăzut, fapt datorat în primul rând programei școlare încărcate, dar și faptului că nu există posibilitatea de a realiza mai multe experimente, înspecial din cauza lipsei de materiale didactice. Pornind de la aceste constatări, prin acest proiect, s-a achiziționat materiale didactice pentru laboratorul de fizică, care să ne ajute în predarea fizicii, cu ajutorul cărora se pot realiza diferite experimente, care să le stârnească curiozitatea pentru studiul fizicii, care să îi ajute să înțeleagă și să explice anumite fenomene fizice.
Tot în cadrul acestui proiect, s-au achiziționat roboți didactici și diferiți senzori pentru aceștia, cu ajutorul cărora li se vor prezenta elevilor cum se pot programa acești roboți, cum se pot construi, astfel încât elevii vor conștientiza importanța roboticii în dezvoltarea societății.
Acest proiect ne va ajuta să realizăm o interdisciplinaritate între fizică și informatică, să putem să le explicăm elevilor la nivelul lor de înțelegere cum pot fi programați roboții, cum sunt folosite cunoștințele de fizică în proiectarea și funcționarea roboților. Pentru cei pasionați de fizică și robotică, se va realiza un cerc de robotică și fizică, în care se vor realiza experimente utilizând trusele de fizică, iar apoi vor învăța să măsoare, să interpreteze datele obținute. Tot în cadrul acestui, cerc vor învăța să construiască din piesele din trusă roboți, să îi programeze folosind limbajul micro:bit. Materialele achiziționate vor fi utilizate și în cadrul orelor de fizică și informatică astfel încât toți elevii Școlii Nicolae Bălcescu vor putea beneficia de acest proiect.
Prin proiectul Învățarea fizicii și roboticii prin experimente, urmărim dezvoltarea imaginației, trezind fascinația spre universul științelor, a roboticii și programării, precum și creșterea interesului față de disciplinele și abordarea STEM la elevii din învățământul primar și gimnazial.
Echipa de proiect este constituită din subsemnatul, prof. Dragomir Cristian, coordonator proiect, și membrii echipei de proiect: prof. Muțiu Diana – coordonator experimente, prof. Deliman Alina – expert educațional, dir. prof. Costa Monica – responsabil cu comunicarea și Popoviciu Anca – responsabil documente contabile și achiziții.
Prof. DRAGOMIR CRISTIAN
https://www.facebook.com/media/set/?vanity=fcoradea&set=a.5202656049820911