Skip to main content

Reevaluarea activităţilor din cadrul Programului Mondial Eco-Şcoala

Miercuri, 9 mai 2019, am fost onorați cu prezența preşedintelui C.C.D.G. – Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, prof. dr. Cornelia Dincă, vicepreşedintelui, Petru Dincă, d-nului inspector școlar Negruțiu Florin, pentru reevaluarea în cadrul Programului Mondial Eco Şcoala.

Coordonatorii proiectului, prof. Alina Deliman şi Simona Bunta, precum şi reprezentanții claselor, cei 40 de eco-agenţi au avut un dialog cu membrii comisiei referitor la activităţile desfăşurate la clasă, în ultimii 2 ani în cadrul Programului Mondial Eco-Şcoala. Raportul Eco al Comitetului elevilor a fost prezentat de eleva Bîrlea Ștefania, elevă în clasa a VIII-a.

Astfel, după nouă ani de la înscrierea în Programul Mondial Eco-Şcoala, putem afirma că activitățile eco desfășurate au avut un impact benefic asupra elevilor, asupra comunității, că am reușit să acumulăm experienţă şi să atingem obiectivele pe care ni le-am propus când am pornit la drum în noiembrie 2010.

Efectele pozitive ale acestui program asupra tuturor, entuziasmul nostru, dorinţa de a intra în rândul ECO – ŞCOLILOR, ne-au mobilizat ca şi în acest an să continuăm desfăşurarea lui. Considerăm că, elevi, cadre didactice, părinţi, personal auxiliar, reprezentanţi ai autorităţii locale am format o adevărată echipă. Ne-am străduit să punem în practică obiectivele educaţiei pentru sănătate şi de protecţie a mediului.

Prin cele două teme alese VIAŢA SĂNĂTOASĂ şi APA, ne-am propus ca elevii să conștientizeze că își vor păstra sănătatea consumând multe fructe, legume și apă și, nu în ultimul rând, făcând zilnic multe exerciții fizice, multă mișcare.

Activităţile propuse și au fost interesante și au promovat și stimulat mișcarea, consumul de fructe, legume și apă. Elevii au fost atrași să muncească cu entuziasm şi responsabilitate. Cu toții am conștientizat că trebuie să fim un exemplu de bună practică, că depinde doar de noi să creăm a lume mai bună, mai curată, că depinde doar de noi dacă alegem să fim sănătoși, făcând multă mișcare, consumând zilnic apă, fructe, alimente sănătoase. Ținând cont că pe glob resursele de apă vor fi tot mai puține avem datoria s-o respectăm și prețuim. Prin implementarea proiectului, am dovedit că suntem originali și buni  în tot ceea ce ne-am propus!

D-na președintă CCDG Carmen Dincă ne-a transmis aprecieri pentru implicarea în  Programul Eco-Școala și pentru tot ceea ce, elevi, profesori, părinți am realizat și facem în continuare. Totodată ne-a felicitat pentru efortul și dăruirea depuse în preocupările noastre în domeniul educației pentru mediu, în derularea programului. Ne-a propus să antrenăm și alte școli în demersul nostru pentru schimbarea atitudinii faţă de mediul înconjurător.

D-na președintă a felicitat coordonatoarele programului Eco-Școala, conducerea şcolii, pe domnul director, Gheorghe Troie pentru implicare şi dedicaţie.

Mesajul d-nului inspector școlar Negruțiu Florin a fost un mesaj de apreciere, mobilizator. A precizat faptul că școala noastră este un exemplu de bună practică, că întreg comitetul eco a făcut cinste școlii noaste, că doar elevii pot schimba lumea, ei fiind liderii de mâine, exemple de urmat, că stă în puterea lor să creeze o lume sănătoasă, frumoasă şi verde. D-nul inspector crede că pașii pe care-i facem cu toții, în ceea ce privește atitudinea față de mediu înconjurător sunt deosebiți de importanți atât pentru copii, cât și pentru întreaga comunitate. A felicitat întreaga echipă formată din elevi, corp profesoral, părinți, pentru menținerea steagului verde în școala noastră.

La finalul discuţiilor, dl director, prof. Gheorghe Troie a felicitat pe toți membrii comitetului Eco Școala pentru modul în care elevii școlii au decis să țină cu mândrie și onoare steagul verde sus și în următorii ani care vor urma. Totodată dl director a invitat membrii comisiei să viziteze şcoala, expoziția cu lucrările elevilor, spaţiul verde din incintă, pentru a se convinge că faptele vorbesc.

Dl director Gheorghe Troie şi coordonatorii programului, prof. Alina Deliman şi Simona Bunta ţin să transmită, şi prin intermediul presei, felicitări colegilor profesori, elevilor şi părinţilor pentru modul exemplar în care au derulat timp de nouă ani Programul Mondial Eco-Şcoala, cu rezultate remarcabile şi palpabile.

În octombrie 2019, cei doi profesori coordonatori urmează să participe la Seminarul Naţional CCDG unde vor intra în posesia Trofeului câştigat de Școala Gimnazială ”Nicolae Bălcescu”.