Proiectul „Festivalul Toamnei”, la a XX-a ediție
Universul creativ începe cu esențializarea sa…
și indiferent de calea pe care imaginația o ia,
se încheie cu puritatea ei…
Giorgio Armani
Totul a început în urmă cu 20 de ani, când, invitată fiind la un October Fest, în Germania la o școală, apoi la Centrul Rezidențial „Sfântul Nicolae”, Peciu Nou – pentru copii, care face parte din Federația Caritas a Diecezei Timișoara, am participat la o expoziție de toamnă.
Ideea s-a înfiripat și, întorcându-mă la școală, am organizat prima ediție a proiectului Festivalul Toamnei. La început, doar o expoziție cu roadele toamnei. Intrarea în școală a fost amenajată cu tot ce natura ne pune la dispoziție. A fost un debut timid, dar an de an proiectul a luat avânt, a fost proiect local, județean, interjudețean, iar apoi național.
Impactul pe care l-a avut asupra copiilor a fost unul peste așteptări. De fapt, creativitatea era scopul urmărit al acestui proiect. Thomas Carlyle spunea: “Creativitatea este o floare atât de delicată, încât elogiul o face să înflorească”. Și într-adevăr dintr-un boboc, plăpând la început, am ajuns o grădină încântătoare.
An de an am completat paleta activităților cuprinse în proiect, am implicat nu numai cadre didactice și elevi, ci și familiile elevilor, precum și comunitatea locală. Fiind o idee mai deosebită, a fost mediatizată în mass-media și astfel proiectul a luat amploare. Dacă la început prezentam doar bogățiile toamnei, am ajuns să sculptăm în legume și fructe personaje din poveștile copilăriei, să desfășurăm activități mondene și am atins un record de peste 400 de exponate din materiale naturale, 856 de picturi și compoziții, 300 de desene ilustrând toamna cu bogățiile ei. Lucrările au fost din 178 de unități școlare din România, reprezentând 35 de județe și 4 sectoare din municipiul București.
Fiecare ediție a fost un regal, la cea de-a X-a ediție au fost și lucrări din Ungaria, iar la deschiderea expoziției a participat un reprezentant al românilor din Gyula. Ce poate fi mai frumos decât să împarți bucuria cu cei din jur? Un tort aniversar, realizat din fructe în care s-au aprins zece artificii, a dat semnalul inaugural pentru deschiderea expoziției autumnale. Din deschidere au rămas memorabile cuvintele invitatului din Ungaria: „Frumoasă toamnă bogată, iată ce au făcut copiii cu roadele tale!”
La această ediție am avut 368 de exponate din 14 unități școlare partenere care au bucurat micii vizitatori de la diferite creșe, grădinițe și școli din oraș.
În fiecare toamnă, în curtea Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Oradea zâmbesc din coșuri și aranjamente legume și fructe care se prind în hora copilăriei și dau frâu liber creativității. Bill Moyers spunea: Creativitatea înseamnă străpungerea lumescului pentru a găsi minunatul. Este de-a dreptul minunat să savurezi nu numai aroma toamnei, dar și nuanțele multicolore împreună cu cei dragi. Sute de participanți la fiecare ediție rezonează cu toamna, care își pune bogăția la dispoziția creativității copiilor, dar nu numai copiii sunt implicați, ci și familiile lor, care urmăresc cu mult interes fiecare creație și își propun ca la următoarea ediție să creeze ceva nemaipomenit.
Am organizat ateliere de sculpturi în legume și fructe și am invitat specialiști care ne-au deschis noi orizonturi și ne-au învățat noi proceduri. Astfel am răspuns afirmației lui Jacque Fresco: „Creativitatea înseamnă a lua elementele cunoscute și a le asambla în moduri unice.” Deși proiectul se derulează de atâția ani, nu s-au copiat lucrări, ci s-au prezentat altele cu un grad de complexitate tot mai mare. „Creativitatea înseamnă să vezi ceea ce nu există.” (Michele Shea)
Să vezi zâmbind pinguini din vinete, regi și regine din morcovi și frunze, lebede din struguri, calești din dovleci, șoricei ori crocodili din castraveți, teren de fotbal pe care se joacă legume și fructe însoțite de galerii și minunate aranjamente florale în care locul florilor l-au luat fructele și legumele sculptate e o bucurie pentru ochi și suflet.
Este o încântare ca anual în luna octombrie, la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea toamna să fie sărbătorită cu mare fast. Bucuria participării, entuziasmul celor prezenți, implicarea părinților, a organizațiilor nonguvernamentale, a altor unități școlare, a comunității locale, susținerea din partea Primăriei și Inspectoratului Județean Bihor fac ca proiectul să devină tot mai cunoscut și apreciat pentru scopul nobil pe care și l-a propus.
Carnavalul Toamnei încununează activitatea, zeci de copii costumați în legume și fructe elogiază prin cântec și dans minunatul anotimp. La fiecare ediție Zâna Toamnei predă coșul bogăției următoarei zâne cu urarea unui an mai bun și mai rodnic.
Câtă bucurie, cât entuziasm vezi în ochii participanților îți dă imboldul de a merge mai departe în această lume agitată, dar în același timp și răgazul de a ne opri și a ne bucura de lucrurile mărunte pe care natura ni le oferă necondiționat.
„Creativitatea este o extensie naturală a entuziasmului nostru.”
Earl Nightingale
Prof. Stela Tăut, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” Oradea