Skip to main content

Proiectul ”COPII PENTRU COPII”

Acum 19 de ani, la Şcolala Gimnazială “Nicolae Bălcescu” din Oradea, s-a plantat în sânul comunităţii şcolare o sămânţă, din care a crescut, an de an, un brad plin de iubire. Este BRADUL DĂRUIRII. El se hrăneşte din generozitatea celor care îşi îndreaptă gândul către cei cu care viaţa a fost mai puţin prielnică şi au nevoie de ajutor. Elevi, dascăli şi părinţi, alături de cei care au beneficiat de daruri, s-au încins într-o horă a prieteniei, a dorinţei de a fi împreună, dar şi alături, de ceiaflaţi în nevoie.


Astfel, în anul acesta, la fel ca şi în ceilalţi ani, cele peste 300 de pachete au fost clădite pe holul şcolii, formând un brad imens, sugestiv intitulat “Bradul dăruirii”. Pachetele, cu grijă ambalate, în culori ce sugerează dragostea celor care le-au pregătit, conţin haine, încălţăminte, jucării, rechizite şi dulciuri. Ele au fost etichetate, menţionându-se genul şi vârsta copilului căruia i se adresează, pentru ca pachetul să ajungă la persoana potrivită. Au fost transmise şi urări cu ocazia Sfintei sărbători a Naşterii Domnului.


Fiecare dintre cei implicaţi, fie că au donat, fie că au beneficiat, au învăţat că avem nevoie unii de alţii pentru a ne bucura. Bucurie este şi a dărui, bucurie este şi a primi. Pornind de la această trăire am stabilit şi motto-ul proiectului nostru: “Îţi place să primeşti, învaţă să dăruieşti”.


“COPII PENTRU COPII” este proiectul de voluntariat deja consacrat al şcolii noastre, care animă comunitatea pe o perioadă de 6 luni, în diverse activităţi. Proiectul, sugestiv intitulat, a fost iniţiat de doamna învăţătoare Stela Tăut, un OM cu o inimă imensă, care a mişcat oameni şi suflete aproape un sfert de veac. Dumneaei s-a pensionat, însă a lăsat o mare moştenire şcolii: dorinţa de a continua să fim deschişi către semenii nostri, prin generozitatea dăruirii.


“Bradul dăruirii” este o activitate în cadrul proiectului “COPII PENTRU COPII” şi se desfăşoară pe parcursul a două săptămâni în fiecare decembrie. Şi în acest an au participat la proiect elevii, alături de părinţi şi dascălii lor, din peste 25 de clase primare şi gimnaziale. Pachetele au ajuns la familii monoparentale, la copii aflaţi în grija bunicilor, la orfani, la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Tileagd, reprezentați de d-nul Alin Crețu și d-na Otilia Urs, sau la alte adrese unde doamnele de la Uniunea Femeilor au bătut la uşă.


Copiii nostri au fost sensibilizaţi la gândul că ei, chiar dacă sunt încă mici, pot fi un darnic Moş Crăciun pentru alţi copii. Aceste daruri au însemnat bucurie atât pentru cei mici, cât şi pentru cei mari.


Colecta de jucării a înlocuit anul acesta târgul de jucării cu scop caritabil. În parteneriat cu Organizația Non-guvernamentală EduBiz, s-au realizat pachete cu jucării pentru copiii din peste 30 de familii vulnerabile. La această activitate au participat elevii din patru clase primare, îndrumaţi de doamnele învăţătoare. Din partea ONG EduBiz s-au implicat Maria Balaş, Ioana Maghiar, Maria Pop, Carla Mateaş, sub îndrumarea doamnei Teodora Chifor, fondatoarea EduBiz. Pachetele s-au îndreptat către către familii nevoiaşe prin preoţii care au fost solicitaţi şi care, cunoscând situaţia membrilor comunităţii, au sugerat familiile potrivite scopului nostru comun.


În luna decembrie s-au desfăşurat doar o parte a activităţilor proiectului “Copii pentru copii”, urmând ca în lunile viitoare să continuăm cu alte actiuni de voluntariat şi caritabile, care să susţină devenirea noastră ca oameni buni.
Le mulţumim tuturor celor implicaţi, elevi, dascăli, părinţi şi beneficiari, deopotrivă. Să ne amintim mereu că bucuria vine în sufletul celor care fac binele. Dăruind vei dobândi…

Prof. Alina Deliman