Skip to main content

Proces literar

Povestea de Crăciun  de Charles Dickens este una dintre cărțile apreciate de copii, astfel încât elevii clasei a VI-a A au fost provocați să-și expună părerile privitoare la lectura lor într-un mod inedit- printr-un proces intentat personajului principal, Ebenezer Scrooge.

Elevii au fost împărțiți în trei grupe: procurorii, avocații apărării și jurații. Munca în echipă a fiecărei grupe a fost una costructivă, în acord cu ceea ce trebuia să facă: să acuze personajul, să-l apere sau să judece și să dea verdictul.

Într-o atmosferă sobră, uneori degajată, publicul reprezentat de ceilalți elevi a urmărit povestea lui Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit şi ursuz care îi urăște pe toţi cei din jur. Dar, într-o noapte de Ajun, primeşte vizita celor trei fantome: Spiritul Crăciunului-Trecut, al Crăciunului-de-Acum şi al Crăciunului-Ce Va Să Vină. Acestea îl poartă într-o călătorie uimitoare şi pe alocuri înfricoşătoare, în urma căreia Scrooge se schimbă.

Ascultând acuzațiile procurorilor și pledoariile avocaților apărării, juriul a dat un verdict, dar dincolo de acesta, este de remarcat că elevii au acceptat provocarea de a-și împărtăși experiența de lectură cu ceilalți într-un mod neobișnuit, exersându-și, în același timp, abilitățile de comunicare și de lucru în echipă.

Prof. Adriana Matiu