Skip to main content

O lecție de viață

proiect al Programului Școala Altfel 2019 – Să știi mai multe, să fii mai bun!

Pentru că unele lucruri nu se învață din manuale și nici stând cuminți cu creionul în mână, pentru că școala trebuie să fie și practică, nu doar teorie,  pentru că cel mai bine învățăm dacă facem, organizatorii proiectului: O lecție de viață prof. Ani Monica, prof. Zaha Alina, prof. Costa Monica, prof.  Hulban Romina și prof. Moșu Ioan – s-au lansat într-o experiență  de formare, nu numai de informare, realizând activităţi interdisciplinare în contextul   dezvoltării unor deprinderi practice pentru viață, cu implicarea elevilor de nivel gimnazial din clasele a VI-a A, a VI-a C și a VII-a B.

      Lecțiile de geografie, istorie, arte, biologie, orele de orientare profesională și socială, de consiliere și educare civică, ecologică, culturală s-au îmbinat armonios într-un traseu prin inima țării: Sibiu – Braşov – Predeal – Sighişoara. 

Dezvoltarea unor abilități concrete de viață prin stimularea independenței față de coordonarea, controlul și intervenția părinților sau față de programul delimitat al orarului școlar, desfăşurarea activităţii educative într-un climat deosebit, dezvoltarea abilităţilor de orientare în timp și spațiu, îmbogăţirea cunoştinţelor despre cultura și civilizaţia României din perspectiva   multidisciplinarității, dezvoltarea   simţului estetic,   al   sensibilităţii,   al   spiritului   creator   prin intermediul   paletei   largi   de modalități de exprimare, au fost doar câteva dintre obiectivele acestui proiect.

Scopul   acestei   activități   a   fost   dezvoltarea   abilităților   de   comunicare, dezvoltarea  abilităților de lucru  în echipă, dezvoltarea  capacității  de  analiză şi selecție a informației, dezvoltarea abilităților de prezentarea în fața unui auditoriu, dincolo de acumularea de informații ce vizează multidisciplinaritatea (geografie, biologie, istorie, etc.)

Am început cu o sesiune demonstrativă de acordare a primului ajutor realizată în colaborare cu dna asist. med. Pontoș Gabriela, am continuat cu explorarea frumuseților țării noastre îmbinând rolurile de turist și ghid: Sibiu (Piața mare, Piața mică, Sediul ASTRA, Casa Calfelor, Podul minciunilor, Palatul Bruchental), Castelul de lut – Valea zânelor de la Porumbacu de Sus, Herghelia de cai lipițani de la Sâmbăta de Jos, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Platoul Bucegi, Sfinxul și Babele, Castelul Peleș, Mănăstirea Sinaia, Brașov: Prima Școală românească, Șcheii Brașovului, Strada Sforii, Biserica Neagră, Piața Sfatului), Sighișoara: (Turnul cu ceas, Piața Cetății) și am încheiat cu o libertate absolută de creativitate în formele și subiectele alese pentru evaluarea proiectului, rezultatul fiind o experiență inedită, utilă, frumoasă.

Cum să le vorbești copiilor despre artă, despre familia regală, despre munți și văi dacă nu se concretizează în tablouri, plimbare în  castele și cățărare pe stânci?!

Cum să le povestești copiilor despre magia naturii, despre culorile toamnei, despre fascinantele transformări de culoare și formă, despre soare și căldură dacă nu expunându-i la spectacolul ei în mod direct?!

prof. Monica Ani

prof. Romina Hulban

prof. Alina Zaha